Ilse (30 jaar) uit Leerdam leeft met bekkenpijn en overweegt om weer buiten de deur aan de slag te gaan. Maar dat levert haar een dilemma op: omdat ze dan thuis minder kan wordt haar thuisfront extra belast. Wij legden haar dilemma voor aan ons netwerk.
Doen!
Ingrid: “Ik zie heel veel pluspunten van werk of vrijwilligerswerk. Je krijgt er een leuker leven door, omdat je meer mensen ontmoet. Als je thuiskomt heb je wat anders te vertellen. Bespreek thuis wat je eventueel kan laten liggen of niet meer doet of iemand anders voor je kan doen. Als je het geluk hebt dat je geen beperking of chronische ziekte hebt en je hebt kinderen en werkt allebei dan moet je ook ‘schipperen’ toch?”
Ingrid (60 jaar) uit Amersfoort heeft een beenamputatie en zit in een rolstoel. Bekijk ook Ingrids eigen verhaal.
Ga niet over je grenzen
Jeroen: “Dingen doen waar je erg blij van wordt geeft ook weer (mentale) energie. Je maakt wat mee en doet wat nuttigs. Persoonlijk heb ik gemerkt dat dat ook een positief effect kan hebben op je omgeving/gezin. De kunst is wel om niet over je grenzen te gaan. Om die te vinden moet je er waarschijnlijk wel eerst een keertje overheen… Mijn tip is om niet iets aan te gaan waar je meteen aan vast zit. Begin bijvoorbeeld met een ochtend per week iets te doen. En gaat het niet dan zoek je iets anders.
Jeroen (48 jaar) uit Amersfoort heeft MS.
Voldoening
Anke: “Vrijwilligerswerk of betaald werk buitens huis zorgt voor voldoening, je bent onder de mensen en je hebt iets om over te praten. Het kost energie maar levert je ook weer veel op, als je het zo kunt plooien dat het werk je niet leeg trekt. Bedenk samen hoe de taken in huis verdeeld kunnen worden, of je ze uit kunt besteden of dat je ze versimpelt. Een schoon huis is fijn en belangrijk maar hoe schoon moet het zijn? Ook boodschappen doen vraagt wat meer plannen en vooruitdenken zodat het zo min mogelijk energie kost. Misschien kun je ze laten bezorgen of kan iemand anders de grote boodschappen doen.”
Anke (59 jaar) uit Zeist heeft verschillende chronische ziekten. Anke is onze regiocoördinator. Lees ook Ankes eigen verhaal.
Mooie gelegenheid
Anneke: “Mooie vraag en een mooie gelegenheid om thuis elkaars behoeften en kwaliteiten te benoemen. Wat is er nodig en wat levert ’t op? De taken die blijven liggen vormen misschien een veel minder groot probleem dan gedacht.”
Anneke (53 jaar) uit Amersfoort heeft reuma en slaapapneu.
Overlaten
Miriam: “Werk maakt je een leuker mens. Ik laat veel over aan mijn partner en huishoudelijke hulp. Dingen die mijn partner echt niet fijn vindt en ik kan doen, doe ik. Zoals zijn lunch maken en eten koken. Boodschappen bestel ik.”
Miriam (57 jaar) uit Soest heeft MS. Lees ook wat Miriam nog meer vertelt over eigen regie.
Deel jouw ervaringen
Heb je een dilemma, vraag of probleem en ben je benieuwd hoe anderen hiermee (zouden) omgaan? Mail je vraag in maximaal 200 woorden naar info@mijnleventweepuntnul.nl