Carin Schröder (rechts op de foto) is GZ-psycholoog en één van de oprichters van Mijn Leven 2.0. We vroegen haar waarom het soms zo moeilijk is om goed voor jezelf te zorgen.
Carin: “Dat selfcare belangrijk is, weten de meeste mensen wel. Dat heeft alles te maken met weerbaarheid. Als jij goed in je vel zit, kun je dat wat op jouw pad komt beter aan. Veel mensen vinden het best moeilijk om tijd en energie aan zichzelf te besteden en iets leuks te doen in plaats van te werken. Of uit het raam te staren als je ook iets nuttigs zou kunnen doen. En dat terwijl het juist zo goed is om een moment voor jezelf te nemen, want dat is een ontzettend nuttige investering in jouw eigen weerbaarheid.
‘Ik moet nuttig zijn…’
Toch hoor ik vaak dat het mensen in de praktijk niet goed lukt om tijd aan zichzelf te besteden, ook al snappen ze best dat dit een goed idee is. Mensen geven bijvoorbeeld aan dat ze zich schuldig voelen wanneer ze iets echt voor zichzelf doen of dat hen een ontevreden gevoel bekruipt. Dit komt meestal voort uit het feit dat wij mensen allerlei eisen stellen aan onszelf. We denken: ‘Ik moet nuttig zijn, ik moet presteren en resultaten leveren, ik mag niet egoïstisch zijn, want anders…. ben ik niet de moeite waard’. Je geeft dan eigenlijk zonder het door te hebben een negatief oordeel over jezelf, dat gaat heel snel en onbewust.
Stop met luisteren
Als je dan toch een keer op de bank gaat zitten niksen, omdat je weet dat het voor je lijf goed is om rust te nemen, dan ontstaat er al snel een ongemakkelijk en ontevreden gevoel. Je vind jezelf niet oké en dat voelt niet goed. Je kunt dit oplossen door snel weer aan de slag te gaan en nuttig te zijn. Je interne, kritische stem werkt dan als een soort slavendrijver, die je steeds maar in de actie houdt. Maar je kan ook stoppen met luisteren naar die kritische slavendrijver en leren om het ongemakkelijke gevoel te verdragen.
Veranderen
Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Ik blijf toch even zitten, al voel ik me een beetje ongemakkelijk, want op de langere termijn is het echt beter voor me om vaker rust te nemen.’ Het doen van een ademhalingsoefening kan je ook helpen om met het ongemakkelijke gevoel te blijven zitten. Als je dit ongemak leert verdragen en dit niet uit de weg gaat door meteen weer iets te gaan doen, kan er iets gaan veranderen. En gaandeweg leer je om vaker een pauze nemen of iets anders te gaan doen wat je leuk vindt en zo beter voor jezelf te zorgen.”
TIP: Behoefte aan een gesprek of een steuntje in de rug? Kijk in de support-zoeker of vraag een (gratis) inspiratiesessie aan. Zelf een eerste stap zetten? Ga naar Stap in je leven 2.0.