In de vierdelige podcast ‘niet alleen ziek’ praat journalist Maarten Dallinga met moeders over de impact van een langdurige ziekte op het ouderschap en gezinsleven. Vier krachtige vrouwen vertellen open over hun ziekte en schuldgevoel, het aanvaarden van hun ziekte en hoe zij de toekomst zien.
Niet alleen ziek maakt duidelijk dat deze moeders meer zijn dan hun ziekte én dat ze niet alléén ziek zijn. Ze ervaren veel steun van gezinsleden. De moeders willen andere ouders herkenning bieden en meer aandacht vragen voor de impact van langdurige ziekte op het ouderschap.
Alice: #vindikleuk
omdat ik zoveel herken van wat de vrouwen in de podcast vertellen. Het greep mij zelfs zozeer aan dat het een soort herbeleving veroorzaakte. Ook Ik kon mijn dochter niet leren fietsen, kon niet mee naar feestjes en ik kan niet meer werken. De podcast heeft er toe geleid dat ik in gesprek ben gegaan met mijn man en dochter over hoe we mijn aandoening hebben beleefd.
Na de geboorte van mijn dochter (nu 14 jaar) kreeg ik pijnklachten rond mijn heupen. Ondanks fysiotherapie werd het alleen maar erger. Ik liep er zo lang mee door dat ik nauwelijks nog kon lopen. Na onderzoek bleken mijn heupen totaal versleten. Ik had heupprotheses nodig. Een heftige en ingrijpende operatie voor iemand van pas 39 jaar.
En van pijn, beperkingen en de zorgen daar omheen word je geen leuker mens. Dat was voor mijzelf moeilijk te accepteren. Daarbij kwam dat ik me schuldig voelde naar mijn man en dochtertje. Was ik als echtgenote nog wel “leuk genoeg” en kon ik wel een goede moeder zijn voor mijn dochtertje? Ik had zelf vroeger een moeder die ziek was en dat was niet leuk. Dat wilde ik niet voor mijn dochter.
Toen ik, na het luisteren van deze podcast, met mijn man hierover sprak, zei hij dat hij nooit geaarzeld heeft over onze relatie. Hij vond sommige momenten wel moeilijk. Vooral als het ging over mijn uitstelgedrag. Ik bleef maar rondlopen met pijn terwijl ik naar een dokter moest. Dat vond hij akelig om te zien en moeilijk om bespreekbaar te maken. Mijn dochter zegt dat ze niets heeft gemist en nooit heeft gebaald dat ze een moeder heeft die minder kan. Wel denkt ze dat ze iets zorgzamer is dan andere kinderen. Maar zij ziet dat alleen maar als een voordeel. En ik ook.
Inmiddels zijn we 11 jaar verder en concluderen we gelukkig dat er ook heel veel dingen zijn die ik wel kon en kan. Het is bijvoorbeeld een voordeel dat ik altijd thuis was met een kopje thee en een koekje als mijn dochter uit school kwam. De podcast leverde veel emoties op, maar het was mooi om samen terug te kijken en te realiseren dat het nu goed is zoals het is. Ondanks mijn beperkingen en de pijn die er nog met regelmaat is, leid ik een gelukkig leven met mijn lieve man en dochter. Ik ben daar ontzettend rijk mee, want zonder hen was het me niet gelukt.