Miriam (57 jaar) uit Soest leeft met MS. Ze hield altijd al van koken en bakken, maar door haar fysieke beperkingen werd dat lastiger. Toch vond ze oplossingen, waardoor ze er nog steeds veel plezier aan beleeft.
Miriam: “Mensen die mij kennen, vinden mij positief ingesteld en denkend in oplossingen. Geen beren op de weg… Zo denk ik inderdaad, niet blijven hangen in problemen, maar kijken hoe iets wél gerealiseerd kan worden. Het gaat misschien niet op dezelfde manier als voor ik chronisch ziek werd, maar ik kan er dan toch plezier mee beleven.
Zo was ik altijd een echte keukenprinses. Een rijsttafel voor twintig personen of een feestelijke taart met alle toeters en bellen; ik draaide mijn hand er niet voor om. Nu is de situatie dusdanig veranderd, dat dit geen opties meer zijn. Mijn energie is stukken minder en mijn fysieke mogelijkheden zijn beperkter. Maar dat neemt niet weg dat ik koken en bakken nog steeds erg leuk vindt, al gaat dat nu op een andere manier.
Ik heb bijvoorbeeld een slowcooker aangeschaft. In feite komt het er op neer dat ik alle ingrediënten van het recept erin doe, de slowcooker aan en na zes tot acht uur is het eten klaar, zonder dat ik er verder naar om hoef te kijken. Met voorgesneden groenten, geschilde aardappelen en eventueel vlees in blokjes is ook de voorbereiding a piece of cake.
‘Slowcooker aan en na zes tot acht uur is het eten klaar,
zonder dat ik er verder naar om hoef te kijken.’
Over cake gesproken… Bakken doe ik ook nog regelmatig. Wel kies ik nu anders welke taarten ik bak: ik kies recepten waarbij ik de taart of cake in etappes kan maken, zonder dat dit ten koste gaat van de taart. De welbekende Hollandse appeltaart is een mooi voorbeeld. Ik maak het deeg en dat moet koel rusten in de koelkast. Dat geeft mij ook een rustmoment. De appels schil ik met zo’n appelschilapparaat. Dat gaat razendsnel en dat kunnen mijn niet meewerkende handen prima aan. De smaak van de taart is er door deze handigheden niet minder om.
Miriams appeltaart
Ik gebruik geen suiker en in plaats van tarwebloem gebruik ik speltbloem. Zo kun je deze taart zonder schuldgevoel eten.
Deeg
- 300 gr speltbloem
- ½ geklutst ei (de andere helft gebruik je voor de afwerking)
- 1 el vanille-extract
- 40 gr amandelmeel
- 225 gr koude roomboter of margarine
- rasp van 1 biologische citroen
- snufje zout
Vulling
- 6 appels naar smaak, ik hou van friszoet (Elstar, Kanzi, Junami, Jonagold, of wat jij lekker vindt)
- 2 el kaneel
- 50 gr rozijnen (mag je ook weglaten)
- Rasp van ½ biologische citroen
- Sap van ½ biologische citroen
- 2 handjes ongezouten, gebrande notenmix
- 3 el abrikozenjam (bij voorkeur suikervrij)
Verder nodig
- Springvorm van 24 cm doorsnede of kleiner als je dikker deeg wilt
- Olie of boter om in te vetten
- Deegroller
- Bakpapier
- Plasticfolie
Vet de bakvorm in. Zelf doe ik altijd wat bakpapier op de bodem, dan blijft de taart niet plakken. Verwarm de oven voor op 165C.
Doe het speltmeel + amandelmeel in een kom. Kluts een ei en voeg de helft hiervan toe aan het meel. Bewaar de rest van het ei voor het einde. Sap en rasp van de halve citroen erbij en het vanille-extract. Snijd de koude boter in blokjes en doe erbij. Kneed dit met een keukenmachine of met de hand tot een mooi vast en compact deeg. Kneed niet te lang, want dan wordt het deeg slap en plakkerig. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
‘Neem een rustmoment voor jezelf!’
Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Doe deze in een kom. Hak de noten fijn. Meng de appels met de rozijnen, abrikozenjam, citroenrasp, citroensap en kaneel. Goed doorroeren en laten staan.
‘Neem weer een rustmoment voor jezelf.’
Verdeel je deeg in drie delen. Neem één deel en rol dit uit op een bebloemd werkblad tot een mooie plak ter grootte van de bodem van het bakblik. Maak van het tweede deel een dunne lap voor de zijkant. Bekleed het bakblik hiermee.
Schep het appelmengsel in de vorm. Rol met een deegroller van het restant van het deeg weer een mooie lap en snijd of rol strepen waarmee je een mooi raster op de taart maakt. Het handigste is om dit tussen twee vellen bakpapier te doen. Dan blijft het deeg niet plakken en kun je het makkelijk verwerken.Gebruik het restant van het geklutste ei om de bovenkant mee in te smeren.
Zet de taart in het midden van de oven en bak voor ongeveer 55 minuten. Wordt de bovenkant té bruin, dek hem dan af met aluminiumfolie.
Laat de taart afkoelen in de vorm. Serveer eventueel met een klodder slagroom.”
‘Pak je rustmoment en geniet!’

Vrienden worden?
Mijn Leven 2.0 biedt inspiratie en ondersteuning bij een prettig leven met een ziekte of beperking. Wil jij hier aan bijdragen? Word dan vriend!