Iemand zegt: “Jij hebt een migrainebrein.” Ik vind dat een mooie gedachte. Het suggereert dat ik een bijzonder soort brein heb, niet alleen tijdens een hoofdpijnaanval, maar altijd. Een brein dat anders werkt dan dat van anderen. De nadelen van dit brein ken ik maar al te goed, maar zou het ook voordelen hebben?
Wat doe je met zo’n vraag anno 2025? Natuurlijk, je vraagt het aan ChatGPT. Zij (of is het een hij of misschien wel een het?) vindt mijn vraag naar de voordelen van een migrainebrein interessant. Nou, dat ze dat zegt is alvast leuk. Maar ze vertelt mij meer: Er is inderdaad onderzoek dat suggereert dat de hersenen van mensen met migraine anders functioneren. En ja, dat heeft potentiële voordelen. Migrainelijders zijn misschien creatiever. Zo weet ChatGPT me te vertellen dat Van Gogh ook migraine had. Verder suggereert ze een verhoogde intuïtie en inzicht en een sterker vermogen om te anticiperen op veranderingen. Dat van die creativiteit en het omgaan met veranderingen herken ik wel en ook die andere dingen klinken goed… Als ik doorvraag naar het bewijs voor deze voordelen moet ChatGPT helaas wel toegeven dat dat overwegend ‘speculatief’ is, anekdotisch of gebaseerd op kleine studies.
Waardevol
Misschien ben ik een idiote optimist dat ik op zoek ben naar de voordelen van mijn ziekte maar toch meen ik het serieus. Ik zou het heel fijn vinden als mijn aandoening niet puur negatief is. Het zou betekenen dat ik anders functioneer in plaats van alleen maar minder goed. En het zou helemaal geweldig zijn als ik weet dat dat in sommige contexten misschien zelfs meerwaarde heeft. Als ik daar meer over zou weten zou ik de nadelen beter kunnen verdragen. Bovendien, als ik de voordelen ken, kan ik deze misschien wel gericht inzetten.
Perspectief
Ik leg ook dit voor aan ChatGPT en ze is het met mij eens dat het waardevol is om meer te weten over de voordelen. Ze suggereert zelfs: “Nu is behandeling van migraine alleen gericht op het verminderen van aanvallen en vermijden van triggers. Maar als je je perspectief verandert zou je de behandeling ook kunnen richten op het optimaliseren van de positieve eigenschappen van het migrainebrein (terwijl de negatieve symptomen beheerst worden).“
Deze manier van kijken kun je bedenken voor migraine, maar kan natuurlijk ook gelden voor allerlei andere ziektes en beperkingen. Ik ben dus heel benieuwd hoe jullie hierover denken: is dit idioot optimistisch gebazel of juist een interessant perspectief? Het laatste toch?
PS. Ik vroeg ChatGPT ook om een illustratie te maken bij dit blog. Leek me wel zo toepasselijk.