Redacteur Rosanne vraagt de volgers van Mijn Leven 2.0 hoe zij goed voor zichzelf zorgen. Dat levert mooie ervaringskennis op, waardevol voor iedereen, mét of zónder beperking.
Na een lange werkdag achter de computer plof ik op de bank en eet lekker bij de tv. Hè hè, even ontspannen… Ik ben best moe, pfft. Eigenlijk zit ik hier wel lekker. Ik blijf plakken en zap van het ene programma naar het andere tot het tijd is om naar bed te gaan. Ik ben nog steeds moe en bespeur ook een lichte ontevredenheid… Vandaag was ik bezig met de voorbereidingen voor de ‘week van de selfcare’ van Mijn Leven 2.0. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, tuurlijk, logisch toch? Maar hoe dóe je dat precies? Onder het motto ‘samen weten we meer’ besluit ik onze volgers via social media om raad te vragen.
Afspraak met jezelf
Alice kreeg twee nieuwe heupen en leeft nu met blijvende pijnklachten. Ze reageert direct op mijn vraag op Facebook: “Ik heb twee categorieën: dingen die moeten en dingen die mogen. Door gezond te eten, te bewegen (zwemmen en pilates) en voldoende te slapen blijf ik langer fit en gezond. En dingen die ‘mogen’ zijn er best veel: uitstapjes maken, naar de sauna, filmpje kijken, winkelen, op vakantie gaan etc. Daarbij ben ik wel vrij consequent. Een afspraak met mezelf is net zo belangrijk als een afspraak die ik met een ander maak. Natuurlijk overkomt het mij ook wel eens dat ik mijn eigen afspraken ‘bijstel’, maar het geeft ook een trots gevoel als ik de afspraak met mezelf nakom!”
Gek eigenlijk, ik stel inderdaad afspraken met anderen vaak boven afspraken met mezelf… Wat een goed idee van Alice om het zo te bekijken. Je relatie met jezelf is in het leven tenslotte de belangrijkste relatie die je hebt.
Kosten en baten
Miriam leeft met multiple sclerose en vult aan: “Net als Alice heb ik dingen die ‘moeten’, zoals tweemaal per week trainen bij de fysio (houd me sterk) en dingen die ik leuk vind, zoals massage om de zoveel tijd (een echt verwenmoment) of een avondje uit met mijn partner of anderen. Dat kost me dan wel veel fysieke energie, maar mentaal is dat echt een ik-moment en dat vind ik het waard.” Rita, die leeft met multiple sclerose, ziet het ook zo: “Bedenk goed of iets je qua energie winst oplevert of juist veel kost.” Als ik haar vraag wat haar dan energie oplevert, antwoordt ze: “Op pad gaan naar de zee en het vrijwilligerswerk dat ik doe, onder andere voor Mijn Leven 2.0, dat geeft me het gevoel dat ik er toe doe.”
Neem de tijd
Rita besluit met: “Zelfliefde, dat blijft een moeilijke, maar al doende leert men.” Ik denk dat ze daarmee een belangrijk punt aanstipt: selfcare is een proces en het hoeft niet in één keer goed en zal ook niet altijd meteen lukken. Je mag de tijd nemen om het te leren, gún jezelf die tijd ook.
Luister naar je lijf
Jolanda leeft met niet-aangeboren hersenletsel en loopt met een rollator of stok na twee zware heupoperaties. Voor haar is selfcare: “Het mag, maar het hoeft niet. Meer aandacht voor wat mijn lijf aangeeft en op tijd lekker rust nemen.” Door Jolanda’s reminder neem ik even tijd om echt naar mijn lijf te luisteren en ga voelen hoe moe ik eigenlijk ben en dat mijn schouders zeer doen. Ik zoek een rustig yogalesje op en duik daarna lekker mijn bed in. Dank je wel Jolanda.
Niet altijd ‘aan’
Mia heeft migraine en vertelt dat ze graag een stukje gaat fietsen, helemaal alleen en zonder muziek in haar oortjes. Of ze trekt zich lekker terug in bed met een goed boek en de deur dicht. Ook dat vind ik een goed advies: even alleen maar aandacht voor jezelf. We zijn de hele tijd zo bezig met alles en iedereen om ons heen… Jolanda zegt het ook mooi: “Je hoeft niet altijd ‘aan’ te staan. Sterker nog: zorg dat je regelmatig ‘uit’ staat. Dus niet steeds op die telefoon, geen podcast luisteren onder het wandelen en niet eten bij de tv, maar gewoon doen wat je doet en daar met je aandacht bij blijven.” En ook dit blijkt te werken: het lijkt net of ik meer ga zien, ik proef mijn eten beter en geniet er dus ook meer van. En als ik deze ‘mindfulness’ een tijdje volhoud, voel ik me echt meer verbonden met het leven en mezelf.
Visualiseer je doel
Alice heeft tot slot nog een geweldige tip: visualiseer je doel. Hoe ze dat doet? “Ik bedenk wat ik wil bereiken met wat ik doe. Zwemmen bijvoorbeeld, dat is goed voor me want ik word er sterker van en het houdt me letterlijk op de been. Ik kan daardoor makkelijker en met minder pijn bewegen. Maar ik heb er echt niet altijd zin in. Ik visualiseer dan een sterke en fitte Alice met minder pijnklachten en beperkingen. Dat helpt!”
Waardevol voor iederéén
Op de website van Mijn Leven 2.0 staat: “Zelfzorg is nodig voor iedereen, maar misschien wel extra belangrijk voor wie leeft met een ziekte of beperking.” Ik zou daar iets aan willen toevoegen: als je gezondheid kwetsbaar is, dan móet je je hier wel toe verhouden omdat je domweg geen keus hebt, maar dat levert wel veel waardevolle ervaringskennis op. Mijn advies: doe daar je voordeel mee en zorg goed voor jezelf, mét of zónder beperking.
TIP: Lees in dit interview met Inger Strietman van Thriving Magazine hoe zij pleit voor ‘gezond egoïsme’.