Redacteur Eelke Kelderman zoekt coaches en psychologen uit de support-zoeker op in hun praktijk. Deze keer blijft Eelke thuis en volgt de onlinetraining ‘Verminder je pijn, met behulp van je brein’, ontwikkeld door gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming.
“Als er iets is wat mensen met pijn niet willen horen is het ‘Leer er maar mee leven’ of ‘Het zit tussen je oren’.” Annemarieke kijkt mij in sessie 1 met heldere ogen en een vriendelijk gezicht vanaf mijn scherm aan. Ze vervolgt: “Ik ben Annemarieke Fleming, gezondheidszorgpsycholoog en auteur van het boek Pijn en je brein. Als je je pijn beter gaat begrijpen dan wordt die als minder bedreigend ervaren en kan ook de pijnintensiteit naar beneden gaan. Stap voor stap gaan we jou daarbij in deze training helpen.”
Waar bestaat de training uit?
Filmpjes, korte duidelijke teksten, opdrachten en oefeningen wisselen elkaar in vijf sessies van ongeveer een uur af. Je bent langer met de training bezig als je de rustperiode en het opbouwschema volgt. De geruststellende toon en inhoud stemt mij direct hoopvol. Zou ik dan toch iets kunnen doen aan de pijn in mijn nek? Het kost mij in ieder geval geen moeite de training te volgen, al ligt het informatieniveau best hoog. Maar ik snap beter wat mijn lichaam mij te vertellen heeft.
Pijneducatie
Door mijn lief ook te vertellen wat ik allemaal leer, herhaal ik de stof nog eens. Over het stressresponssysteem, de actie- versus herstelmodus, verhoogd cortisol en de gevolgen daarvan, het (para)sympathisch zenuwstelsel, een uitgeputte batterij en opbouwschema’s … Wist je dat pijn het zenuwstelsel soms fysiek verandert en het brein daardoor continue geprikkeld blijft? Of dat herinneringen het pijnsysteem, soms zelfs met een echte ontstekingsreactie, kunnen activeren zonder dat er op de pijnplek zelf (nog) iets aan de hand is. Pijn die echt fysiek is maar dus wel tussen je oren zit. Boeiend toch?
Rust en daarna weer opbouwen
Na sessie drie ’Hoe je echt rust krijgt’, zeggen mijn vriend en ik te pas en te onpas iets als ‘dan ga ik zo even plat’ of ‘zullen we nog even plat?’. Het is gekscherend bedoeld, want een reisje naar Leuven laat nu niet toe dat ik om de twee uur een kwartier ga liggen. Maar ik ben vastberaden dit wel snel een week in te plannen. Het is onderdeel van de training. Ik probeer het, als het wel kan, al is het maar even vijf minuten achterover in mijn rolstoel. Ik voel hoe lastig ik het vind. Tijd maken en ontspanning toelaten, het zit niet in mijn systeem. Ik begin te snappen dat ik mijn lijf op deze manier uitgeput heb. Mijn accu laadt al een hele tijd niet goed meer op. Maar ik begrijp nu wat ik anders kan doen en waarom. En dat overdag rusten niet voor altijd nodig is maar nu wel, om mijn sympathisch zenuwstelsel tot rust te krijgen en mijn accu weer eens echt vol te laden. Daarna kan het opbouwen van meer bewegen beginnen.
Gedachtevirussen
In de laatste sessie komen de zogenaamde ‘gedachtevirussen’ voorbij. De term komt van de Australische pijnprofessor Moseley. Hij ontdekte dat onze gedachten ware ‘virussen’ kunnen worden en een grote rol spelen bij het ontstaan en aanhouden van pijn. Op mijn scherm verschijnt een heel rijtje gedachtevirussen. Welke herken jij? ‘De dokter denkt dat ik mij aanstel’ of ‘Door de pijn ben ik een waardeloze partner of collega’, en ‘Als ik overdag ga liggen, ben ik een lui varken’. Bij het laatste begin ik eerst te lachen maar het gaat over in huilen. Ja. Die gedachte ken ik maar al te goed. De volgende opdracht is om alternatieve gedachten te vormen. Dus geen lui varken meer, maar ‘Als ik overdag ga liggen, zorg ik goed voor mezelf.’
Prettiger leven
Inmiddels ben ik een paar weken verder. De training glipt een beetje weg. Toch voel ik een verandering. Ik gun mijn lichaam een rustige periode en hoor haar signalen. De lentezon verwarmt mijn lijf en ik rommel wat in mijn tuin. Ik pak vaker een kussen om even achterover te liggen. Het is even zoals het is.
Tekst en illustratie: Eelke Kelderman
Lees ook het interview met Annemarieke Fleming
Na afloop van de training spreekt Eelke met Annemarieke Flemming, gezondheidspsycholoog en (mede)ontwikkelaar van de training. Zij kreeg zelf te maken met post-covid en ernstige vermoeidheid en schreef daar ook een boek over. Lees het interview.
Steun bij je leven 2.0
Je vindt de training ‘Verminder je pijn, met behulp van je brein’ in de support-zoeker. Het is een training van de Academy van Psychologie Magazine. Als je je aanmeldt krijg je tot 1 juli 10% korting met de code MINDERPIJN10 (normale prijs € 55).
Heb je meer behoefte aan een gesprek of individuele begeleiding, kijk dan eens in de support-zoeker.