Hoe zou jij reageren? Mijn Leven 2.0 legde dit dilemma voor aan een aantal mensen met een fysieke beperking. Ze vertellen wat zij zouden doen:
Plan je rustmomenten
Met de ziekte MS gaat het om doseren, om beter met de beschikbare energie om te gaan. Dat betekent dat je heel goed moet weten wat je dagelijks maximale energiewaarde is. Mij heeft het geholpen om samen met een ergotherapeut mijn dagindeling te bekijken en de nodige rustmomenten in te plannen. Door voor en na een uitstapje je rustmomenten pakken, zal je minder vermoeid zijn. Spreek af met je vriendin dat ze je wat eerder laat weten wanneer ze er met jou op uit wil en leg uit waarom. Een goede vriendin zal hier rekening mee houden en jij kunt zo je energieniveau beter aanpassen op de leuke dingen. Maar hou er rekening mee dat je ondanks deze aanpassingen alsnog vaak erg moe bent. Dat is helaas een vervelende kant van MS. Het betekent dat je op sommige dagen bewust weinig activiteiten moet inplannen. Minder spontaan is het daardoor helaas wel.
Miriam (53 jaar) uit Soest, heeft Multiple sclerose
Communiceer helder
Wat is dat toch moeilijk: je grenzen aangeven als je dat niet hebt geleerd. In jouw geval zou ik mezelf aanleren een tijdslimiet in te bouwen. Dus ga niet gelijk een hele dag op pad maar ga een dagdeel. En doe activiteiten waarvan je weet dat je ze aankunt. Maak het bespreekbaar met je vriendin zodat ze daar meer zicht op krijgt. Ik vraag vriendinnen vaak gewoon bij me thuis om daar wat te kletsen en te doen, zodat het voor mij ook leuk blijft. De meesten weten dat ook wel inmiddels. Daar komt bij dat ik in een elektrische rolstoel zit, waardoor uitstapjes extra energie kosten. Voor alles: blijf helder in je communicatie – wat kan je wel en wat niet. Echte vrienden zullen het snappen. Soms kan humor ook veel doen. En — wat ik heel goed van je vindt – soms kies je er ook gewoon voor de rekening te betalen en je bed in te verdwijnen .
Ali (69 jaar) uit Den Dolder, heeft Postpoliosyndroom
Toch doen!
Als ik een advies vanuit mijn hart mag geven, dan zou ik zeggen: blijf toch vooral afspreken en leuke dingen doen en calculeer daarna die hersteldag in. Je wereld wordt namelijk erg klein als je dit ook niet meer kunt en daar wordt niemand gelukkiger van.
Marianne (46 jaar) uit Zeist, heeft 2 keer kanker gehad
Deel jouw ervaringen
Heb je een dilemma of probleem en wil je advies van anderen met een fysieke beperking? Mail je probleem in maximaal 200 woorden naar info@mijnleventweepuntnul.nl