Niek (42 jaar) uit Blaricum ging in 2010 onderuit met de motor en kreeg een hoge dwarslaesie met — zoals hij het zelf zegt — een pijnlijk extraatje: chronische pijn door een syrinx in het ruggenmerg. Op dit moment is Niek met zijn vrouw Kim en hun drie dochters op wereldreis. Niek: ‘Het is hard werken, maar dit avontuur levert mij ook veel rijkdom op. Zo leerde ik dat zelf de regie hebben niet per se betekent dat ik alles ook zelf moet doen…’
Niek:
“Wat ik tijdens onze reis vooral heb geleerd: ga op avontuur! En met avontuur bedoel ik dan dat je iets gaat doen wat je spannend vindt, zonder dat je weet wat de uitkomst wordt. En dat gebeurt natuurlijk constant als je op reis bent, elke dag dat we naar een andere camping gaan, dat we aan het strand komen of een excursie gaan doen in de bush. Ik merk dat ik door het reizen voorzichtig ‘gedwongen’ wordt om al die dingen te doen. Thuis was ik toch wel in een comfortzone terechtgekomen… We zijn in Nederland ook zo geneigd alles comfortabel te maken. Maar jezelf kunnen redden in oncomfortabele situaties blijkt — ook na jaren leven met beperkingen — veel meer op te leveren. En dat avontuur hoeft echt geen wereldreis te zijn hè, dat kan van alles zijn: voor het eerst in je eentje een rondje rijden in de auto of voor het eerst alleen het bos in of gaan zwemmen of iets anders nieuws proberen.”
Ben je hierdoor dingen anders gaan doen?
“Ik had één grote droom en dat was snorkelen op Bali. De eerste vijftien kapiteins die we belden durfden het niet aan, maar de zestiende zei ‘ja’, dus wij mochten mee op een superklein vissersbootje. Het is al een hele uitdaging om met je rolstoel in dat bootje te komen en vervolgens in het water, maar zou het gaan lukken om mij ook weer uit het water te tillen midden op de oceaan? Dat vond ik echt heel spannend, want ik ben toch een soort dood gewicht… Door dit toch te doen en het vertrouwen te hebben dat dat allemaal goed zou gaan, heb ik samen met mijn dochters een schitterende snorkeltocht gehad. En ik weet nu al dat deze ervaring me ook in Nederland veel meer vrijheid op gaat leveren. Vrijheid, zelfvertrouwen, maar vooral vertrouwen dat er waar je ook komt wel iemand is om je te helpen. Vroeger sloeg ik bijvoorbeeld meestal over als de meiden naar het strand gingen, maar dat zou nu niet meer in me opkomen, nadat ik zo’n veertig keer met stoel en al door het zand naar de zee gesleept ben.
‘Eigen regie is óók dat jij zelf bepaalt of en hoe anderen jou helpen.’
Ik dacht echt dat ik goed was in hulp vragen, tot ik in Sri Lanka en Bali kwam, waar het hele land letterlijk gebouwd is op trappetjes. Alleen al om mijn hotelkamer in en uit te komen moest ik elf treden op en af, dat ging echt niet zonder hulp. Ik moest een stuk eigen regie loslaten en dat was helemaal niet prettig. Ik dacht: nu kan ik de hele week boos en verdrietig zijn, maar misschien kan ik ook op een andere manier naar eigen regie gaan kijken. En ik kwam tot de conclusie dat eigen regie ook is dat jij zelf bepaalt of en hoe anderen jou helpen. En wat bleek? Door me te laten helpen kreeg ik juist meer vrijheid, dat was een heel mooi inzicht. Dat restaurant met die trap waar ik vroeger aan voorbij zou zijn gegaan, daar vraag ik nu gewoon vier sterke mannen om mij omhoog te tillen en dan heb ik de avond van mijn leven.”
Maar niet alles lukte waarschijnlijk…?
“Haha, klopt! Iedereen laat altijd die happy family-dingen zien, ‘oh, wat is het allemaal fantastisch’, maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Het ís fantastisch hoor, die wereldreis, maar het is ook hard aanpoten. Ik ben hier veel ‘gehandicapter’ dan thuis waar ik alles zelf doe. Hier heb ik de hele dag hulp nodig en moet bijvoorbeeld ook door Kim de bus in en uit getild worden. We zitten nu in de prachtige Blue Mountains in Australië, waar Kim en de meiden veel activiteiten zullen gaan doen zonder mij en dat kan zeker steken. En als ik op het strand lig en al die vaders met hun kinderen de zee in zie rennen, dan doet het echt wel pijn dat ik dat niet kan. Hoe ik daar mee omga? Niet door te proberen er overheen te stappen, maar juist door het aan te kijken. Op het moment dat ik dat durf — en het verdriet er dus mag zijn — komt ook de acceptatie. Acceptatie omschrijf ik voor mezelf eenvoudig als: het liefdevol omarmen van het ongemak. Als ik echt liefdevol kan kijken naar m’n verdriet en naar wat ik niet meer kan, pas dan kan ik er ook vrede mee hebben. Dan hoef ik er in ieder geval niet meer tegen te vechten en komt er ruimte voor oplossingen. En als gezin hebben we inmiddels deze lijfspreuk: als er echt niets meer helpt, dan helpt altijd nog een ijsje!”
Foto: Kim van den Adel Fotografie
Steun bij je leven 2.0
Meer weten over de avonturen van Niek en zijn gezin op wereldreis? Je kunt het volgen op Instagram en YouTube. Niek schreef ook een boek over zijn ongeluk en alles wat er daardoor in zijn leven gebeurde. De titel: Crash, het motto: “geluk zit niet in je benen.”