Wij zijn benieuwd hoe anderen hierover denken en we vroegen het aan een aantal mensen. We kregen vier verschillende antwoorden…
Iedereen heeft wel een beperking
Ik heb het zelf over ‘mijn beperkingen’. Het leuke daaraan vind ik dat iedereen wel een beperking heeft! Lichamelijk of mentaal. En soms is iemand zich daar niet van bewust, maar de omgeving wel. Bijvoorbeeld als iemand nogal halsstarrig is. Dat vind ik echt een beperking!
Hetty (59 jaar) uit Amersfoort kreeg als 16-jarige een armamputatie
Golf
Ik zeg ‘beperking’. ‘Handicap’ is een term bij golf.
Sabine (50 jaar) uit Montfoort heeft MS
Wie bepaalt of ik beperkt ben?
De woorden ‘handicap’ en ‘beperking’ worden door elkaar gebruikt, waarbij ‘beperking’ het vaakst. In mijn ogen is er een groot verschil tussen de twee en mijn voorkeur gaat sterk uit naar het woord ‘handicap’, want dit geeft een feitelijke weergave van wat er aan de hand is. Vergelijk het met een diagnose. Daarbij heeft het woord geen lading omdat het een constatering is van een feit. Een diagnose bevat geen oordeel van goed of fout of lastig of zielig. Het is wat het is en vandaar treed je de wereld tegemoet. Het woord ‘beperking’ geeft letterlijk een beperking. Waar ‘handicap’ vrijheid geeft, word je door ‘beperking’ al tegengehouden. Wie bepaalt of ik beperkt ben? Ik heb twee handicaps maar ben verre van beperkt! Een beperking creëer je zelf of wordt gecreëerd door de mensen om je heen of de maatschappij. Die kunnen beperken. Dus eigenlijk heeft je omgeving een beperking met jouw handicap.
Arda (48 jaar) uit Amersfoort heeft een korte arm en een spastisch been
Vriendelijker
Ik vind ‘gehandicapte’ zo zwaar klinken. ‘Mindervalide’ vind ik een beter en vriendelijker woord.
Rita (55 jaar) uit Amersfoort heeft MS
Deel jouw ervaringen
Heb je een dilemma, vraag of probleem en ben je benieuwd hoe anderen hiermee (zouden) omgaan? Mail je vraag in maximaal 200 woorden naar info@mijnleventweepuntnul.nl